Pagina 1 van 1

Griekenland voorbij tien Nigerianen

Ongelezen berichtGeplaatst: do 17 jun 2010, 19:15
door Nawid
AMSTERDAM - Griekenland heeft nog volop kans op het bereiken van de achtste finales. De ploeg van bondscoach Otto Rehhagel was in Bloemfontein in een uiterst spannend duel met Nigeria de meerdere: 2-1.
Afbeelding
© ANP


Het betekende voor Griekenland de eerste WK-zege ooit. Dimitrios Salpigidis produceerde het eerste Griekse doelpunt in de historie op een mondiale eindronde.
Griekenland staat nu in Poule B net als Zuid-Korea op drie punten. Argentinië is met zes punten koploper. De Nigerianen zijn ondanks hun nul punten nog niet uitgeschakeld.

Wie het eerste half uur van de wedstrijd in het matig gevulde Free State Stadion aanschouwde, kon niet vermoeden dat zich een zeer boeiend duel zou ontspinnen.
Beide ploegen waren in de eerste fase van de wedstrijd zoekende, waarbij het tempo laag lag. Creativiteit was een schaars goed, met name bij de Grieken.

Kalu Uche
Het waren de Afrikanen die na 16 minuten een voorsprong namen. Kalu Uche bracht een vrije trap in het doelgebied. De bal scheerde over enkele hoofden heen, maar doelman Alexandros Tzorvas koos al een hoek. Het leverde de gelukkige 1-0 op.
Griekenland moest komen, maar bleef veel spelers achter de bal houden. De Europees kampioen van 2004 kreeg echter een flinke steun in de rug toen Sani Kaita (ex-Sparta Rotterdam) na 33 minuten tegen een oliedomme rode kaart aanliep. Hij trapte opzichtig na.
De tien overgebleven Nigerianen gaven de voorsprong al snel uit handen. Een van richting veranderd schot van Salpigidis verdween op slag van rust in het doel. Kort daarvoor had hij nog een inzet knap gekeerd zien worden door doelman Vincent Enyeama.
Afbeelding
Foto: AFP | Doelpuntenmaker Dimotrios Salpigidis (rechts) en Giorgios Karagounis vieren feest.

Spanning
Na de rust hield de spanning aan. Terwijl de Grieken met grote voorzichtigheid ten aanval trokken, waren de Nigerianen regelmatig gevaarlijk in de tegenstoot. Na een uur spelen hadden beide ploegen in dezelfde minuut zo een voorsprong kunnen nemen.
Enyeama keerde - niet voor het eerst - van dichtbij op knappe wijze een Griekse inzet, waarna in de tegenstoot de treffer aan de andere kant had moeten vallen. Yakubu Aiyegbeni stuitte na een uur spelen op doelman Tzorvas, waarna Chinedu Obasi de bal alleen maar in het lege doel hoefde te schuiven. Hij faalde echter op dramatische wijze.

Fout Enyeama
Na 71 minuten was het dan toch Griekenland dat een voorsprong nam. Vassilis Torosidis kon eenvoudig binnentikken nadat uitgerekend de verder sterk keepende Enyeama een simpel schot had losgelaten.
Nigeria bleef het in het vervolg van de wedstrijd proberen, zeker ook omdat de saaie Grieken weigerden vol voor de beslissende 3-1 te gaan, maar de bal viel niet meer goed.
In de derde en laatste speelronde neemt Nigeria het dinsdag op tegen Zuid-Korea en Griekenland tegen Argentinië.
Afbeelding
Foto: ANP | Enyeama, die uitstekend keepte maar met zijn fout de nederlaag inleidde, kan zijn tranen na afloop niet bedwingen.