Forumoverzicht   Help   Leden   Gebruikerspaneel
Uitloggen
Forumoverzicht Studie, Info en Hulp School

geschiedenis :s

Huiswerk stof, hulp bij huiswerk.

Moderator: El Snorro

geschiedenis :s

Ongelezen berichtdoor mastermas » za 06 maart 2010, 13:54

wie zijn de hunnen en waarvan werden ze beschuldigt? 1e wereldoorlog

waarmee was de belgisch-nederlandse grens afgesloten?

ik heb eg geen idee :P
Laatst bijgewerkt door mastermas op za 06 maart 2010, 15:08, in totaal 1 keer bewerkt.
Wraak is een gerecht dat je het beste koud kunt hebben.
Avatar gebruiker
mastermas
Beginner
Beginner
 
Berichten: 47
Geregistreerd: ma 06 jul 2009, 22:30
Woonplaats: heerlen
Highscores: 24

Re: geschiedenis :s

Ongelezen berichtdoor Nawid » zo 07 maart 2010, 20:05

Afbeelding

De Hunnen waren een confederatie van nomadenstammen afkomstig uit Centraal-Azië, die in de 5e eeuw door Europa trok. Zij waren berucht om de verwoestingen die ze aanrichtten en hun niets ontziende wreedheid.


Xiongnu
De Hunnen worden wel geïdentificeerd (hoewel niet bewezen) met het volk dat de Chinezen de Xiongnu (oude transliteratie Hsiung-nu) noemen en die in de 4e tot 6e eeuw, maar ook al eerder, het Chinese Rijk bedreigden. Namen van Xiongnu koningen zijn bekend vanaf ca. 300 v.Chr., al bestonden ze volgens Chinese geschriften al sinds 1800 v.Chr.

Hunnen
De Hunnen vormden een groep van volkeren met verschillende taal en afkomst, zoals Turkse, Mongoolse, Iraanse, Fins-Oegrische en mogelijk andere Siberische en Centraal-Aziatische volkeren, die dezelfde opperheerser erkenden. Uiteindelijk kregen de Turkse talen de overhand. In de vierde eeuw werden ze verdreven uit het oosten, waarna ze naar het westen trokken.

De Hunnen onderwierpen de Ostrogoten die toen de macht hadden over Oost-Europa en de Russische steppen en verdreven de Visigoten en andere Germaanse stammen die toen massaal en in paniek het reeds verzwakte West-Romeinse Rijk invluchtten en het door de resulterende chaos nog meer verzwakten. De beroemde Attila de Hun werd rond 433 n.Chr. koning van de Hunnen. In Rusland voegden zich onder meer Slaven, Goten en Alanen onder de Hunse troepen zodat zijn aanvalskracht zich nog versterkte. Attila's rijk, met het centrum in Pannonië (nu Hongarije), strekte zich tenslotte uit van de Kaukasus tot aan de Rijn. Ze maakten vele strooptochten door Europa, meestal in het West-Romeinse Rijk en ze bedreigden zelfs Rome.
De Hunnen vielen ook enkele malen het Oost-Romeinse Rijk binnen en maakten het voor een hoog bedrag schatplichtig. In 451 werden ze echter verslagen in een grote slag tegen een leger bestaande uit Romeinen, Franken en Visigoten onder leiding van Flavius Aetius, een van de laatste grote Romeinse veldheren. Met diverse andere Germaanse volken strijdend aan beide zijden werd toen op de Catalaunische Velden in het huidige Frankrijk een eind gemaakt aan de mythe van de 'onoverwinnelijke Hun'. Attila viel vervolgens als wraak Rome aan, maar moest zich terugtrekken, waarschijnlijk door een dodelijke ziekte in zijn leger. Na de dood van Attila in 453 viel zijn rijk uiteen, en hield de Hunse bedreiging op te bestaan.

In de slag aan de Nadao in 454 werden de Hunnen in hun eigen Oost-Europese rijk verslagen door in opstand gekomen Gepiden en Ostrogotische stammen. Waarschijnlijk waren de krijgskansen voor de eertijds 'onoverwinnelijke Hunnen' gekeerd mede doordat de Europese stammen veel van de Hunse tactieken overgenomen hadden. Ook het Romeinse leger, vroeger voornamelijk op infanterie gebaseerd, nam de nieuwe militaire technieken over: vanaf nu was de (gepantserde) cavalerie een belangrijk onderdeel van de strijdkrachten. Een deel van de Hunnen trok daarna terug naar de Aziatische steppen en een ander deel van hen bleef in Europa wonen, werd boer, paste zich aan en ging op in de Europese bevolking.
belgisch-nederlandse grens

GESCHIEDENIS

Onder Keizer Karel V vormden de Nederlanden een quasi eenheid (de XVII Provinciën). Na zijn troonsafstand in 1555 volgde zijn zoon Philips II hem op. Tijdens diens bewind werden de Nederlanden geteisterd door godsdienstoorlogen, die weldra het gebied in twee delen splitsten: de Zuidelijken en de Noordelijke Nederlanden. Een paar eeuwen later, tussen 1792 en 1810 maakten de Fransen aan het 'historisch-uit-elkaar-groeien' een einde. Wanneer Napoleon in 1815 definitief verslagen werd, beslisten de grote mogendheden in Londen om de Nederlanden als één koninkrijk onder het gezag van Willem I te plaatsen. Aan de situatie kwam in 1830 brutaal een einde met de Belgische Omwenteling.
Aanvankelijk omvatte België het huidig grondgebied, en ook Nederlands Limburg en Luxemburg, ofschoon in Londen werd uitgemaakt dat ook Nederland op deze regio's aanspraken mocht doen gelden. De grens met Nederland werd vastgelegd in 1839.
Wel bleven nog een tijd lang zware moeilijkheden in verband met Maastricht. In 1842 legde het Grensverdrag de grenslijn vast en behoudens enkele geringe wijzigingen bleef deze grenslijn tot op heden gehandhaafd…

Na Wereldoorlog II won de idee van de afschaffing van de grenzen tussen de West-Europese staten geweldig veel terrein. Met het verdrag van 15 april 1948 bijvoorbeeld werd overeengekomen dat een aantal grenskantoren aan de Belgisch - Nederlandse grens zouden samengevoegd worden tot internationale kantoren waar Belgische en Nederlandse ambtenaren tewerkgesteld zouden worden. In 1960 beslisten beide landen om geen nieuwe douanekantoren meer op te richten aan de gemeenschappelijke grens...


Trouwens, is je volgende vraag : "Waarom heeft deze straat in Poperinge een Engelse naam?"
Avatar gebruiker
Nawid
Beheerder
Beheerder
 
Berichten: 3479
Geregistreerd: di 30 jun 2009, 17:23
Woonplaats: Heerlen
Highscores: 12

Re: geschiedenis :s

Ongelezen berichtdoor mastermas » ma 08 maart 2010, 19:55

hahaha ja bedankt voor de info

en ja dat is me volgende vraag :P

en die heb ik al gemaakt :P

thnx :P
Wraak is een gerecht dat je het beste koud kunt hebben.
Avatar gebruiker
mastermas
Beginner
Beginner
 
Berichten: 47
Geregistreerd: ma 06 jul 2009, 22:30
Woonplaats: heerlen
Highscores: 24

Re: geschiedenis :s

Ongelezen berichtdoor Nawid » ma 08 maart 2010, 22:42

no problemo
Avatar gebruiker
Nawid
Beheerder
Beheerder
 
Berichten: 3479
Geregistreerd: di 30 jun 2009, 17:23
Woonplaats: Heerlen
Highscores: 12


Keer terug naar School

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CommonCrawl [Bot] en 0 gasten