Pagina 1 van 1

'Gevoel voor richting is aangeboren'

Ongelezen berichtGeplaatst: za 19 jun 2010, 17:16
door Nawid
Rat navigeert meteen na geboorte :grin:


Afbeelding


AMSTERDAM – Gevoel voor richting is waarschijnlijk aangeboren bij zowel mensen als dieren. Dat concluderen Britse en Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe studie waarbij hersenactiviteit van pas geboren ratten in kaart is gebracht.

© Chris Heijmans


Ratten maken meteen na hun geboorte al gebruik van hersenencellen die worden geassocieerd met richtingsgevoel.
Volgens wetenschappers van de Universiteit van Californië en het University College Londen suggereert die bevinding dat de dieren onmiddellijk beseffen in welke richting ze zich bewegen en dat dus niet hoeven te leren. Ze komen tot die conclusie in het wetenschappelijk tijdschrift Science.Mensen
De onderzoekers vermoeden dat het richtingsgevoel bij alle zoogdieren, inclusief mensen, is aangeboren. De zenuwcellen die worden geassocieerd voor richting ontwikkelen zich bij alle zoogdieren namelijk ongeveer op dezelfde manier in de hippocampus, een hersendeel aan de binnenzijde van het brein.
De wetenschappers hebben twee experimenten uitgevoerd waarbij pas geboren ratten werden uitgerust met elektroden in hun brein, zodat de activiteit van de hersencellen kon worden gemeten.

Sterke signalen
Tijdens het onderzoek bleek dat de jonge dieren meteen nadat ze hun ogen openden, gebruik maakten van zenuwcellen die worden geassocieerd met richtingsgevoel. De signalen van de betreffende neuronen waren net zo sterk als bij volwassen ratten.
“De dieren hadden op dat moment nog geen kans gehad om de omgeving buiten hun nest te verkennen”, verklaart onderzoekster Francesca Cacucci van het University College Londen in de Schotse krant The Scotsman. “Dit onderzoek laat zien dat het besef van ruimte al heel snel ontstaat na de geboorte en waarschijnlijk niet hoeft te worden aangeleerd.”

Vrouwen
Overigens werd er bij het onderzoek geen verschil gevonden tussen mannelijke en vrouwelijke ratten. Beide geslachten bleken meteen na de geboorte over richtingsgevoel te beschikken.
“Dat is een interessante bevinding, gezien de discussie over het verschil in navigatiekwaliteiten tussen mannen en vrouwen”, zo schrijven de wetenschappers in hun studie.

Re: 'Gevoel voor richting is aangeboren'

Ongelezen berichtGeplaatst: za 19 jun 2010, 17:17
door Nawid
Wat ze allemaal wel niet doen voor wetenschap.

Re: 'Gevoel voor richting is aangeboren'

Ongelezen berichtGeplaatst: zo 20 jun 2010, 23:37
door Michel12
Oke, dan weet ik waar dat vandaan komt :P

Maar als het niet aangeboren was, hoe had je het dan anders kunnen aantonen?
Het valt namelijk niet te leren. dus blijft er maar 1 ding over :P

Re: 'Gevoel voor richting is aangeboren'

Ongelezen berichtGeplaatst: ma 21 jun 2010, 19:25
door Rick
Dit zijn ook echt dingen die me niet echt boeien. Ze doen tegenwoordig alles onderzoeken.

Re: 'Gevoel voor richting is aangeboren'

Ongelezen berichtGeplaatst: ma 21 jun 2010, 23:54
door Didiii
men wil alles weten en heeft er te veel voor over ... wat n tijd en moeite gaat er in zitte en waarvooor?