Forumoverzicht   Help   Leden   Gebruikerspaneel
Uitloggen
Forumoverzicht Laatste Nieuws Wetenschap

Doek Duitse meester blijkt Da Vinci

Laatste nieuws over wetenschap en ontdekkingen.

Moderators: Didiii, DuaNe

Doek Duitse meester blijkt Da Vinci

Ongelezen berichtdoor Nawid » wo 14 okt 2009, 15:34

Afbeelding


AMSTERDAM - Een schilderij waarvan altijd werd gedacht dat het uit de negentiende eeuw stamde, wordt nu door kunstkenners aan niemand minder dan Leonardo da Vinci toegeschreven.


Onderzoek van de verflagen heeft een vingerafdruk van de Italiaanse renaissancemeester aan het licht gebracht.
Het schilderij in kwestie stelt een jonge vrouw voor en werd tot nu toe altijd verondersteld van de hand van een Duitse schilder uit de negentiende eeuw te zijn.

De Canadese kunstverzamelaar Peter Silverman kocht 'La Bella Principessa' in 2007 namens een anoniem gebleven Zwitserse vriend op een veiling in New York, voor negentienduizend dollar (zo'n dertienduizend euro).
De vorige eigenares, een New Yorkse galeriehoudster, had het schilderij elf jaar eerder voor een vergelijkbaar bedrag gekocht.

Vergezocht
Silvermans Zwitserse vriend had het schilderij bij de galeriehoudster te koop zien hangen en hij was ervan overtuigd dat het niet om een negentiende eeuws doek ging. Door zijn vriend op het schilderij geattendeerd, dacht Silverman meteen aan Da Vinci, hoe vergezocht dat ook leek. Silverman kocht het schilderij namens de Zwitser.
"Natuurlijk zeg je dan: 'Hou op, dat is belachelijk. Er zwerft niet zomaar ergens even een Da Vinci rond'", aldus Silverman, die niettemin in de richting van Da Vinci ging zoeken.
"Ik heb eerst gekeken naar iedereen in de omgeving van Da Vinci, naar iedereen die het mogelijk had kunnen schilderen en door wegstrepen kwam ik uiteindelijk toch terug bij Da Vinci."
Andere kenners
Vorig jaar liep Silverman Nicholas Turner tegen het lijf, oud-conservator van tekeningen in het Getty en het British Museum. Volgens Turner was de 'Principessa' een Da Vinci en die mening bleek gedeeld te worden door andere kenners.
Peter Paul Biro, een forensisch onderzoeker uit Montreal, vond een vingerafdruk in de verf op het doek. Die afdruk, van een wijs- of middelvinger, bleek overeen te komen met een vingerafdruk op het schilderij 'De Heilige Hiƫronymus in de Woestenij' van Da Vinci, een doek dat zich in het Vaticaan bevindt.

Kleine veeg
"De Vinci gebruikte zijn handen veel en vaak als onderdeel van zijn schildertechniek", aldus Biro. "Zijn vingerafdrukken zijn op veel werken te vinden. Ik ben erin geslaagd om met behulp van multidimensionale beelden van een kleine veeg een heel bruikbare vingerafdruk te maken."
Biro zei van een Londense kunsthandelaar te hebben gehoord dat het schilderij wel eens honderd miljoen pond (ruim 106 miljoen euro) waard zou kunnen zijn. Het zou voor het eerst in honderd jaar zijn dat het oeuvre van Da Vinci kan worden uitgebreid met een nieuw werk.

Silverman beschreef zijn Zwitserse vriend als een zeer rijke kunstverzamelaar, die hem 'lunches, diners en kaviaar voor de rest van mijn leven' heeft beloofd, in het geval het schilderij ooit wordt verkocht.


Bron: http://www.nu.nl/wetenschap/2101724/doe ... vinci.html
Avatar gebruiker
Nawid
Beheerder
Beheerder
 
Berichten: 3479
Geregistreerd: di 30 jun 2009, 17:23
Woonplaats: Heerlen
Highscores: 12

Keer terug naar Wetenschap

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CommonCrawl [Bot] en 0 gasten